Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Συνεχίζεται η «μάχη» για τη βιωσιμότητα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού

 

Τα πρώτα πέντε χρόνια το ΜΤΣ θα υποχρεούται να καταβάλλει 5 εκατ. ευρώ ετησίως

Περικοπές της τάξης του 15% στα μερίσματα των δικαιούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) αναμένεται να επιφέρει η απόφαση για διακανονισμό της αποπληρωμής μέρους του χρέους του Ταμείου προς το υπουργείο Οικονομικών. Με διάταξη επισπεύδεται...
ο χρόνος αποπληρωμής, από 20 σε 15 έτη, των 137 εκατ. ευρώ που οφείλει το Ταμείο προς το υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους μετόχους, με δεδομένο το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ΜΤΣ τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια, εξαιτίας των ελλειμμάτων του.
Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, η διοίκησή του υπολόγιζε το συνολικό χρέος του σε 290 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 190 αφορούσαν τα δάνεια που λαμβάνει το Ταμείο από το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία δυόμισι χρόνια για την κάλυψη των υποχρεώσεών του. Τα υπόλοιπα 100 εκατ. αποτελούν οφειλές για δικαιώματα και τόκους του ΕΚΟΕΜΣ (επικουρικό ταμείο για λήψη μερίσματος), του ΝΙΜΤΣ, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού (ΕΑΑΣ), καθώς και χρέη προς τον ειδικό λογαριασμό για το εφάπαξ (ΕΛΟΑΣ), τον ειδικό λογαριασμό χρηματικής αρωγής των στρατιωτικών οικογενειών (ΕΛΧΑΟΣ) και προς άλλους φορείς.
Με τη ρύθμιση, τα πρώτα πέντε χρόνια το ΜΤΣ θα υποχρεούται να καταβάλλει 5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Για πέντε χρόνια οι οφειλές προς το υπουργείο Οικονομικών θα εξυπηρετούνται με πληρωμή 10 εκατ. τον χρόνο, τα επόμενα τρία η ετήσια καταβολή θα ανέρχεται στα 17 εκατ., ενώ το υπόλοιπο ποσό του χρέους θα αποπληρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Την ίδια ώρα, το ΜΤΣ υποχρεούται να συνεχίζει να καταβάλλει τα μερίσματα στους 62.000 σημερινούς δικαιούχους, εκ των οποίων οι 37.000 είναι απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και οι 25.000 απόστρατοι του Στρατού Ξηράς. Επίσης, το Ταμείο θα πρέπει να καλύπτει τα υπόλοιπα χρέη του και ταυτόχρονα να εξυπηρετεί τα πάσης φύσεως αιτήματα των μετόχων για βοηθήματα που εκκρεμούν από τον Οκτώβριο του 2008 και τα οποία ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 170 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, τα έσοδα του Ταμείου δεν ξεπερνούν τα 35 δισ. τον χρόνο. Μέχρι σήμερα τα έσοδα του ΜΤΣ προέρχονται από τρεις βασικές πηγές: τις κρατήσεις, που αντιστοιχούν στο 4% του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος των εν ενεργεία αξιωματικών, τις εισφορές σε ποσοστό 4% επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων, των προμηθειών και των δαπανών που πραγματοποιεί το ΓΕΣ, ενώ η τρίτη πηγή εσόδων προέρχεται από την αξιοποίηση και διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.
Υπό αυτά τα λογιστικά δεδομένα, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να συνεχίζεται η απρόσκοπτη καταβολή των μερισμάτων, των βοηθημάτων και του εφάπαξ στους μετόχους, θα πρέπει ή να περικοπούν περαιτέρω τα μερίσματα και οι παροχές, τα οποία από 1ης Ιανουαρίου του 2011 έχουν υποστεί μείωση κατά 25% ή να εξευρεθούν νέοι τρόποι αύξησης των εσόδων του.
Για τα στελέχη του ΓΕΣ και τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων θα αποτελούσε βιώσιμη λύση. Ωστόσο, δεν θεωρείται εφικτή καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τις διοικήσεις των άλλων Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία δεν βρίσκονται στην οικονομική κατάσταση του ΜΤΣ. Γι' αυτό τον λόγο εξετάζονται άλλα σενάρια για την αύξηση εσόδων του Ταμείου, όπως να αυξηθούν οι εισφορές των αξιωματικών της ΕΛΑΣ., οι οποίοι δίνουν λιγότερα σε σχέση με τους μετόχους του Στρατού, λαμβάνουν όμως το ίδιο μέρισμα, αφού το ύψος του μερίσματος υπολογίζεται με βάση τον βαθμό και όχι ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλλονται. Διερευνάται επίσης το ενδεχόμενο της επιστροφής στο Ταμείο ενός τμήματος της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους.
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11/03/2012 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΑΤΖΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ