Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Λίγες, μα πολύ λίγες, ώρες με την ΕΚΑΜ

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012


Η ιδέα έπεσε από έναν φίλο, κάποιο βράδυ στο τραπέζι... "γιατί δεν κάνεις ένα θέμα για την ΕΚΑΜ; μία παρουσίαση; να δούμε λίγες εικόνες από την εκπαίδευσή τους;"

Και γιατί όχι σκέφτηκα κι εγώ. Το συζήτησα, υπέβαλα το αίτημα για λογαριασμό του ΑΝΤ1 και χωρίς δεύτερη σκέψη έδωσαν την άδεια.
Καθίσαμε με τα παιδιά της Μονάδας, παιδιά όχι γιατί είμαστε φίλοι, αλλά
γιατί ακόμα και σε μία σοβαρή συζήτηση με έκαναν να αισθάνομαι άνετα. "τί θέλεις;" ρώτησαν.
Στο μυαλό μου ήταν πολύ απλά τα πράγματα. Ήθελα να δει ο κόσμος τί μπορεί να κάνει αυτή η Ειδική Μονάδα της Αστυνομίας. Ποτέ μου δεν θα ζητούσα να είμαι παρών σε μία πραγματική επιχείρηση. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν όμως ότι, όταν δεις πώς εκπαιδεύεται κάποιος, μπορείς να φανταστείς μέχρι πού έχει τη δυνατότητα να φθάσει κάτω από πραγματικές συνθήκες.
Από την αρχή ήταν πολύ φιλικοί όλοι τους και πάρα πολύ ανοικτοί στο να βοηθήσουν κι εμένα να καταλάβω τί κάνουν, για ποιον λόγο και με ποιο στόχο, αλλά και τους συναδέλφους τεχνικούς που ήταν μαζί μου κι έκαναν όλη τη δουλειά (για την τηλεοπτική κάλυψη τού θέματος).
Λόγω καιρικών συνθηκών, η παρουσίαση έγινε σε ελεγχόμενο χώρο, σε εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Οι περισσότεροι, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, γνωρίζετε ότι η εκπαίδευσή τους είναι σκληρή και αρκετά διαφορετική από τις υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Μόνο και μόνο που χρησιμοποιούν πολύ συχνά πραγματικά πυρά -για έναν μη επαγγελματία του είδους- είναι εντυπωσιακό. Αυτό το κείμενο δεν είναι μία παρουσίαση τής εκπαίδευσής τους. Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις που αποκόμισα από αυτό το ρεπορτάζ.
Οι Άνθρωποι της ΕΚΑΜ δεν είναι υπεράνθρωποι και το ξέρουν πολύ καλά. Όταν μιλάς μαζί τους καταλαβαίνεις ότι έχουν συνειδητοποιήσει πού βρίσκονται και πόσο επικίνδυνη είναι η δουλειά τους. Την κάνουν εθελοντικά όμως και με πολύ μεράκι. Αντιμετωπίζουν κάθε επιχείρηση ως την πιο δύσκολη, την πιο επικίνδυνη. Όταν η αποστολή τους τελειώσει, τότε χαμογελούν και ίσως να σκέφτονται "έλα μωρέ, εύκολη ήταν". Αυτό όμως πάντοτε μετά. Δεν έχουν μόνο μύες, αλλά και μυαλό, που το χρησιμοποιούν. Άλλωστε για να είναι τόσο ακριβείς στις κινήσεις τους, πρέπει να σκέφτονται πριν πράξουν.
Η μεγάλη διαφορά με τις ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων είναι ότι επιχειρούν σε φίλιο περιβάλλον. Ανάμεσα σε αθώους πολίτες, τους οποίους συχνά καλούνται να σώσουν. Συνεπώς δεν πυροβολούν στα τυφλά. Κι αν αυτό σας φαίνεται εύκολο, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι δεν είναι, αλλά το κάνουν να φαίνεται. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ αποφάσισα να πάρω κι εγώ μέρος στα σενάρια. Όχι, ΔΕΝ είμαι ατρόμητος, αλλά ήθελα να δείξω ότι σε αυτούς τους επαγγελματίες πρέπει, και μπορεί κανείς, να έχει εμπιστοσύνη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας υποδέχθηκαν κι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου από τον ΑΝΤ1, Γιάννη Λουμπρούκο και Κώστα Γούλα, που είχαν κέφι κι έκαναν πολλά περισσότερα, από εκείνα που ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν, για να βγει ένα αποτέλεσμα, τουλάχιστον αξιοπρεπές.





Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να δει το βίντεο με την παρουσίαση μπορεί να το κάνει στη διεύθυνση:
http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=_y_cqh5_l7x_wv_a%3d και σε χρόνο 37:50

Του Μανώλη Ασαριώτη


ΠΗΓΗ: BLOKO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ